'/> Resep Ayam masak lemak cili api, Menggugah Selera - Move

Resep Ayam masak lemak cili api, Menggugah Selera

Ayam masak minyak cili api

Mencari inspirasi cara mudah untuk membuat ayam mentega yang istimewa dan tidak ribet? Orang ramai sudah biasa menggunakan internet di telefon bimbit mereka untuk mencari maklumat visual untuk inspirasi. dan kali ini saya akan kongsikan tutorial cara membuat Ayam Goreng Mentega Cili yang sangat sedap dengan cara yang mudah. Ia tidak begitu sukar untuk dibuat, tetapi ia juga tidak mudah. Jika anda salah, hasilnya akan menjadi tidak memuaskan malah tidak menyenangkan. Namun, ayam yang dimasak dengan minyak cili api yang lazat seharusnya mempunyai rasa dan aroma yang boleh menggerakkan selera kita.

Terdapat beberapa perkara yang lebih kurang mempengaruhi kualiti rasa ayam minyak cili api, daripada jenis bahan, pemilihan bahan segar, pemprosesan dan persembahannya. Jika anda ingin membuat ayam goreng mentega cili api di rumah, jangan risau kerana jika anda sudah tahu petua ini, hidangan ini boleh menjadi hidangan istimewa. Berikut adalah gambar Ayam Panggang Cili untuk memberi anda idea.

Di bawah adalah beberapa cara mudah dan senang untuk membuat Ayam Goreng Mentega Cili. Dengan 15 bahan dan 4 langkah memasak, anda boleh membuat ayam minyak cili api. Berikut adalah langkah-langkah untuk menyediakan hidangan.

#gızılönlük #11. Sabtu #1post1hope2 #kunyit

Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk membuat Ayam Mentega Cili Panas:

  1. 300 gram isi ayam, saya menggunakan dada ayam
  2. 3 sudu besar minyak ikut suka
  3. 10 tangkai lada hijau
  4. 3 biji bawang besar
  5. 4 ulas bawang putih
  6. 1 batang limau
  7. 1/2 sudu teh serbuk kunyit
  8. 1 keping limau purut
  9. 1/2 cawan santan pekat, saya guna santan jenama Box Chicken
  10. 1/2 cawan air
  11. 1/2 sudu teh garam
  12. 1/2 susu ialah gula merah
  13. 1 kentang
  14. 1 keping krim masam
  15. Tangkai sup untuk hiasan

Langkah-langkah membuat Ayam Cili Berempah

  1. Cili, bawang merah dan putih digaul sebati. Panaskan minyak dan tumis bersama limau nipis dan daun limau purut hingga naik bau.
  2. Masukkan 1/2 sudu kecil serbuk kunyit dan gaul rata. Masukkan ayam kisar dan masak sekejap.
  3. Masukkan santan ke dalam ayam dan gaul. Masukkan hirisan kentang dan asam keping. Untuk masakan menggunakan santan, gunakan sudu untuk mencedok santan supaya tidak tumpah. Baldi bermakna anda perlu mencampurkannya dengan sudu.
  4. Apabila sos hampir siap, masukkan garam dan gula secukup rasa. Gaul sebati. Taburkan beberapa helai daun sup dan sedia untuk dihidangkan.

Bagaimana: bukankah mudah? Cara membuat Geprek Ayam Berempah yang boleh anda lakukan di rumah. Semoga berjaya dan bergembira!

Link copied to clipboard.